Rosehill Special School

In this section

Our Projects

Rosehill Special School

 

Rosehill School
St Matthias Road, Nottingham NG3 2FE
Tel: 0115 9683400

Web: www.therosehillschool.com

 

Project Status- Completed

 

The remodelling of Rosehill school specifically aimed to create a transformational teaching environment and to simplify the relationship between the different areas of the school.

 

The Project and Design:

 

The remodelled school benefits from a much clearer circulation diagram, with vehicles kept to the perimeter of the site. The 'front door' is clearly visible and makes a welcoming statement to the community.

 

The planning centres on a strategy to condense the footprint of the building and creates a more efficient design that responds to the transformational brief and brings the school up to modern teaching and learning standards. The proposed demolition of the flat-roofed post-war buildings immediately removes the poorest area of the school. To re-provide this in buildings provides a more efficient form in terms of area and bringing together the school.

 

A new build link block also provides the new main entrance into the school with associated administration/heads room. A cafe is provided at the upper level overlooking the main entrance that forms a key central feature of the design.

 

The new one-way taxi drop-off road gives the opportunity for the school to operate a 'one school' drop off point. The drop-off and pick-up is staggered at 15-minute intervals to minimise the potential for taxis to be waiting. From the drop-off there is a direct route to the three age-specific class base clusters. The central zone meanwhile provides a good opportunity for social interaction of the families of the school. Circulation routes have been further defined during stage 2, and the covered walkways respond to these movement patterns and the 'front doors' of the clusters.

 

Generally, the retained existing buildings have been refreshed and refurbished to deliver the new educational vision. Areas of the middle cluster have been remodelled to create two class bases and an entrance lobby. The much-loved existing school hall has also been refurbished.