Ellis Guilford School and Sports College

In this section

Our Projects

Ellis Guilford School and Sports College

 

Ellis Guilford School and Sports College
Bar Lane
Old Basford
NG6 0HT

Tel: 0115 9683400

Web: http://www.ellisguilfordschool.co.uk/

 

Project Status - Complete

 

The works to Ellis Guilford were specifically aimed to create a transformational teaching environment. The ultimate objective was to 'gather' buildings together in a considered way, through the connection of existing and new external spaces, which in turn provide exciting places for learning, both internally and externally. Key priorities at Ellis Guilford included:

The removal of temporary buildings
The enhancement of external spaces for recreation and enjoyment
The provision of new dining and social spaces
Rationalisation of departmental adjacencies
Provision of opportunities for diverse learning styles

 

Project Design:

 

The external works were focused around the creation of a 'town square.' This provided the site with a central social hub and focal point. In contrast to this, the general teaching accommodation is be wrapped around a courtyard, creating a reflective and calming central space for outdoor learning.

As numeracy and literacy is at the centre of the schools educational agenda, a new dedicated Maths, English and Humanities building housing 30 new classrooms across two storeys, with departments clustered around multiple heart spaces was key to the proposal. The heart space houses numerous small group areas and independent learning areas, as well as providing areas for social gathering, group learning and informal dining. A dedicated vocational classroom has also been provided to accommodate horticulture, construction and vehicle maintenance classes.

New Additional Needs facilities are located adjacent to the general teaching cluster and will centralise Additional Needs within the school. A heart space, opens out onto the main courtyard, and provides Additional Needs with its own ICT breakout space, independent learning and social area.

A dedicated dining hall and a new build kitchen have vastly improved catering facilities at the school and encourage pupils to remain on site during lunchtimes. The hall islocated adjacent to the town square. The new dining hall is double height and largely glazed, which in turn addresses a south facing dining terrace offering a more private outdoor dining experience. A flexible partition within the hall provides a more flexible space that can be sub-divided and used as a separate drama facility.

A series of shop front offices including a student reception arel ocated overlooking the town square, providing a passive supervision of the space.

A first floor music and performing arts suite has its own entrance area and includes two large music rooms, a large dance room and a large drama classroom, along with supporting facilities. This connects with the general teaching accommodation at first floor level, 'bridging' over the main gateways into the school courtyards.