Nottingham University Samworth Academy

In this section

Our Projects

Nottingham University Samworth Academy

 

Nottingham University Samworth Academy (NUSA)
Bramhall Road
Bilborough
Nottingham
NG8 4HY
Tel: 0115 829790

Web: www.nusa.org.uk
 

Project Status- Complete

 

The NUSA Academy facilities and its grounds are designed to be accessible to the community in a controlled and secure manner, incorporating the aspirations of the broader BSF transformational agenda including community use and extended schools.

The Academy has a Health and Science specialism which relates to a wide range of academic and vocational courses. This specialism sits at the heart of the design as part of the main entrance which includes a Learning Resource Centre, community café, catering kitchens and theatre.

Nottingham University Samworth Academy aspires to be a landmark within the local community that provides a welcoming and inviting façade to the urban landscape. The new building adopts sustainable strategies to provide healthy, secure and comfortable learning environments. The drivers have integrated into the building form to define its architecture in response to its setting.

 

The Project and Design:

 

The NUSA design has been planned to work within the severe constraints of an occupied site that had limited choices in providing a suitable area for the construction of the new Academy. Notable aspects of the NUSA design include its 'Heart' at the entrance, providing a point of focus for key uses such as the dining room, the lecture theatre and the LRC. The design also encompasses:

 

• allowance for easy and controlled community access via the Heart, and access directly to sport if required

 

• a covered street area linked between the 2 linear teaching blocks by an internal bridge structure made up of exposed steel beams with timber soffit and walkway

 

• being based in the middle of a parkland style site with the intention that strong links are formed with Bilborough College through sport and shared resources

 

The roof uses a sedum material (slow growing living carpet of flowering plants) that also incorporates a rainwater harvesting system; this collects the water which in turn is reused to flush the internal toilets. The external street area is also covered with a canopy which allows for natural ventilation and natural source of light but provides shelter when inclement weather is present.

Energy for the heating of water is provided by means of wood pellets and a biomass boiler system.